یکی از پر استفاده ترین پروفیلها که هم در صنعت و هم در ساختمانسازی کاربردهای فراوانی دارند قیمت ناودانی است. پیش از اینکه به توضیح و بررسی این مقاطع بپردازیم نخست بهتر است ببینیم پروفیل چیست؟ و به چه چیزی پروفیل گفته میشود؟ پروفیل ازنظر معنای کلامی یعنی در یک طول مشخص سطح مقطع ثابتی وجود داشته باشد. این دسته از مصالح که عموماً از جنس فولادی هستند در صنعتهای مختلف کاربردهای گستردهای دارند که از جملهی آنها میتوان به صنایع ساخت ساختمان، ساخت خودرو، ساخت کشتی، ساختن میز، مبلمان اداری و غیره اشاره کرد. پروفیلها ازنظر مقطعی در دودسته تقسیمبندی میشوند:
پروفیل بسته که انواع لوله، قوطی، پروفیلهای درب و پنجره، پروفیلهای پیویسی، پروفیلهای کرکره برقی و غیره را دربرمیگیرد.
پروفیل باز که انواع تیرآهن، نبشی، میلگرد، تسمه، ناودانی و غیره را شامل میشوند.
پس همانطور که دیدید این پروفیل یکی از انواع پروفیلهای باز هستند که بسیار کاربردی میباشند. پروسهی تولید این دسته از مقاطع عموماً با تکیه بر مشخصههای مکانیکی آنها صورت میپذیرد. کاربرد عمدهی این دست از مقاطع در ساختمان سازی است اما همان گونه که بالاتر هم گفته شد در سایر صنایع هم به کار میروند. این کاربردهای متنوع باعث شدهاند تا تولیدکنندگان این پروفیلها آنها را مشخصههای متفاوتی از جمله ضخامتهای مختلف، جنسهای گوناگون و حتی شکل ظاهری بالهای جدید مانند پروفیل با بال شیبدار به تولید برسانند.
پروسهی تولید ناودانی چگونه انجام میشود؟
این پروفیلها را از نظر فرایندی که تحت آن تولید میشوند میتوان در 3 دستهی متفاوت تقسیمبندی کرد: پروفیل پرسی، پروفیل فابریک گرم و پروفیل فابریک سرد. برای اینکه متوجه شوید کدام نوع از این پروفیلها برای کاری که میخواهید انجام دهید بهتر هستند باید بدانید در طی چه پروسهای به تولید میرسند. چرا که فرایند تولید مختلف مساوی است با مشخصههای مکانیکی متفاوت و نیز بهای تمام شدهی متغیر. در ادامه به فرآیند تولید هر یک از این پروفیلها بهطور مختصر میپردازیم.
نحوهی تولید ناودانی پرسی چگونه است؟
در پروسهی تولید این دسته از مقاطع مادهی اولیهای که پروفیلها را بهوسیلهی آن میسازند ورق فولادی است. برای تولید این دسته از پروفیلها یعنی پرسی در گام اول ورق فولادی را که ضخامت آن برای ساخت این مقطع مناسب است را به اندازهای که لازم است برش میدهند. مرحلهی بعدی خم کردن ورق مورد استفاده از محل است که پیشتر محاسبه و مشخص شده است تا شکل ناودانی به وجود بیاید.
چگونگی تولید ناودانی فابریک
در تولید مقاطع فابریک دو روش خیلی معمول وجود دارد که یکی از آنها نورد سرد و دیگری نورد گرم هستند. در مقاطعی که به روش نورد گرم تولید میشود شمش فلز در گام اول به یک کوره وارد میشود و حرارت میبیند تا زمانی که به درجه حرارتی که میخواهیم رسیده باشد. سپس در مرحلهی بعدی غلتکهایی وجود دارند که به صورت عمودی و افقی هستند. شمش فلز حرارت دیده از میان این غلتکها عبور میکند تا آهسته آهسته به شکلی که در نظر داریم در بیاید. پس از اینکه فرم مورد نظر ما حاصل شد نوبت به برش دادن این پروفیلها در قطع موردنیاز میشود و آنها را به هراندازهای که کاربر بخواهد برش میدهند.
در مقابل پروفیلهای نورد سرد هستند. این دسته از پروفیلها برای تولید دیگر نیازی به حرارت دیدن اولیه و گرم شدن در کوره را ندارند و مستقیم وارد مرحلهی نورد و عبور از غلتکها میشوند تا در نهایت به شکل نهایی موردنظر دربیاید.
تقسیمبندی ناودانی ازنظر شکل ظاهری چگونه است؟
این پروفیل یکی از انواع مقاطع است که در دستهی پروفیلهای باز قرار میگیرد و از نظر شکل ظاهری شبیه به حرف انگلیسی U هست. عمدهی کاربرد این دسته از مقاطع در صنعت و ساختمانسازی است. این پروفیلها را برحسب مشخصههای مختلفی دستهبندی میکنند که ازجملهی آنها میتوان به شکل ظاهری، وزن، چگونگی تولید و غیره اشاره کرد. این مقاطع ازنظر شکل ظاهری در دو گروه ساده و مشبک قرار میگیرند. که در ادامه به توضیح مختصری در مورد هریک میپردازیم.
· پروفیل ساده
این دسته از پروفیلها بهوسیلهی ورق گرم طراحی و تولید میشوند و درنهایت نیز میتوان آن را به هر دو شکل سرد یا گرم بهصورت گالوانیزه درآورد. علاوه بر این، این مقاطع میتوانند در سایزهای مختلفی برای کاربرد در ساختمانها تولید شوند که این سایز به شرح زیر هستند: هشت، ده، دوازده، چهارده و شانزده. ارتفاع این دسته از پروفیلها از 30 میلیمتر تا 400 میلیمتر میتواند متغیر باشد. عمدهی کاربرد این پروفیلهای ساده در ساخت پلهای باربر و مواردی ازایندست است.
· پروفیل مشبک
این دسته از پروفیلها بهوسیلهی ورقهای گرم گالوانیزه ساخته میشوند و در هر دو روش سرد و گرم نیز به تولید میرسند. بیشترین مورد کاربرد این دسته از پروفیلهای مشبک در ساختن قفسههایی از جنس فولاد که بهشدت مقاوم و مستحکم هستند، سازههای فولادی که در ردهی سبکوزن قرار میگیرند و نصب کردن سنگ تا به شکل خشک است.
کاربرد پروفیل ناودانی
این نوع از پروفیلها به علت نحوهی ساختاری که دارند و نیز شکل ظاهریشان میتوانند در موارد زیر کاربرد داشته باشند:
- استفاده از آنها در صنعت دریایی یکی از ویژهترین کاربردهای این محصول است.
- استفاده از آنها به شکل قوطی در ساخت ستون تا کاربردی دیگر از این پروفیل است.
- استفاده از آنها در طراحی و ساخت ماشینآلات دیده میشود.
- استفاده از این پروفیلها در ساخت بادبندها است.
- استفاده در ساخت اسکلت کامیون تا از این پروفیلها زیاد دیده میشود.
- کاربرد دیگر این محصول در ساخت چهارچوب تا است.
- استفاده از آنها در ساخت تجهیزات موردنیاز برای ساختوساز از کاربردهای دیگر ای پروفیل است.
- از این مقاطع در ساخت کرکرههای مغازهها استفاده میشود.
- و غیره ….
آنچه در این مقاله به بررسی آن پرداختیم
گفتیم که یکی از پرکاربردترین محصولات در صنعت ساختمان سازی، محصولات ناودانی است. این محصولات به دلیل کاربرد زیاد در حال حاضر میتوان رد پای آن را در تمامی صنعتها به خوبی مشاهده کرد.